ingilizce kelime ezberleme

Kelime Ezberleme İle İngilizce Öğrenme Mümkün Mü?



Bana gelen sorulardan yola çıkarak hazırladığım bir konu daha; İngilizce kelime nasıl ezberlenir, hangi yöntemlerle daha hızlı ingilizce kelime ezberleme yapılır, ezberlemek faydalı mı?

Öncelikle bir bakalım bu kelime ezberleme dediğimiz şeyin ne olduğuna. Bu, önümüze bir yerden bulduğumuz ya da gittiğimiz kurstan verilen notlarda bulunan 50-80-100-200..’lük kelime kağıtları bulunuyor. Biz bu kağıtları elimize alıp tek tek okuyup anlamlarına bakarak okuyor ve aklımızda tutmaya çalışıyoruz. Belki bu yöntemi onlarca kez kullandınız, kağıtlarda kelimelerde kayboldunuz, ama size kötü bir haberim var; eğer amacınız İngilizce konuşmak ise kelime ezberlemek neredeyse hiç bir işe yaramayacaktır.

ingilizce kelime ezberleme

Peki ama hangi durumda işe yarar?

Tabi ki onun da işe yarayacağı durumlar var. Bunların başında da YDS, YÖKDİL gibi sınavlar geliyor. Bu sınavlar bizim hiç bir şekilde İngilizce bilgimizi ölçmek için değil, sadece ezberlenebilecek materyallerle insanların arasında sıralama yapmak içindir. Yani anadiliniz gibi İngilizce de bilseniz, sınavdan yüksek puanlar alamazsınız. Bilmeniz gereken şey günlük hayatta kullanılmayan gereksiz kelimeler ve İngilizlerin bile haberinin olmadığı ağır gramer kurallarıdır. Tabi ki böyle bir sınav için ingilizce kelime ezberleme kelime ezberleme olmazsa olmazdır. Hem kelime, hem de formülleri ezberlerseniz yüksek puanlar alabilirsiniz.

ingilizce Kelime Ezberleme’nin Mantığı Nedir?

Ezberlemenin mantığını basit bir şekilde şöyle anlatayım; ezberleme beyine “bu bilgileri şu zamana kadar tut” demektir. Yani ezberin bir süresi vardır. Siz kelimeleri ezberlerken bilinçaltınıza dersiniz ki “bunlar bana şu sınavda lazım”. Haliyle beyin de ezberlenen kelimeleri sınav zamanınıza kadar saklar, sınavdan sonra ise belki bir kaç tanesi haricinde hepsi uçup gider.

ingilizce kelime ezberleme

Yazının başında eğer amacınız İngilizce konuşmak ise bir işe yaramayacaktır dedim, neden? Çünkü ezber ile öğrenme arasında ince bir çizgi değil de kocaman bir uçurum vardır. Örneğin öğrencilerimden birisi ile derslere başlamadan önce bana, “hocam ben YDS sınavından 83 aldım” dedi, yani İngilizceyi iyi bilirim dedi. Fakat konuşma kısmında biraz eksiği olduğunu düşündüğü için benden ders almak istedi. Peki derslere başlayınca ne oldu dersiniz? hiçbir şey. Çünkü bildiğini zannettiği kelimelerin hiçbirini konuşmaları esnasında hatırlayamadı. Sebebi ise onları öğrenmemiş, sadece ezberlemiş olması idi.

İşte bundan dolayı ezberlenen kelimelerin, konuşmada ve dinlemede pek işe yaramayacağını rahatlıkla söyleyebilirim. Demem o ki, siz de kendinizi boşa yormayın.

Çünkü zamanımızda özellikle iş ile ilgili İngilizceye ihtiyacınız olduğu durumlarda yazılı iletişimden çok sözlü iletişim kullanılıyor sizin de bildiğiniz gibi. ingilizce kelime ezberleme yapmanın işe yaradığı zamanlar yani eskiden çoğunlukla yazışmalar ile halledilirdi işler, ama şimdi önce sözlü, sonra işi resmileştirmek için yazılı iletişim araçları kullanılıyor. E bu durumda da konuşmayı öğrenmeniz, kelimeleri hatırlamanız elzem bir hale geliyor.

Sonuç Olarak

Ayrıca tüm bunların yanında, çok kelime biliyor olmak, o dili rahatça konuşabileceğiniz anlama da gelmiyor maalesef. Evet hep öyle bir algı var kafalarda fakat gerçek bu. Yani hem kelimeleri öğrenmeniz, hem de cümle kurmanız, kurulan cümleyi anlamanız gerekiyor. Nasıl öğrenilir konusunu ise daha sonra ele alacağım, bu konuda şimdilik bu kadar yeter diyeyim ve eğer nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, aşağıdaki mecralardan bana ulaşıp dilediğinizi danışabilirsiniz.




Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir