Gerek YouTube kanalımdaki videolarım, gerekse site üzerindeki yazılarımda genellikle İngilizce öğrenmenin (daha doğrusunu öğrenememenin) yanlışlarından bahsettim fakat sonrasında özellikle ofisteki öğrencilerim sayesinde fark ettim ki nasıl öğrenileceğine dair pek bilgi vermemişim. Fakat aslında bir sistemi yeriyorsak, doğrusunu da göstermek gerekiyor. İşte bu yüzden siftahı bu yazı ve video ile açıyorum.
Öncelikle “gerçek İngilizce” tabirini kullanmamın sebebinden bahsedeyim. İngilizce öğrenmiş olmak (ya da herhangi bir dil) o dile hakim olmak, teknik olmamak kaydıyla genel olarak her şeyi anlayabilmek ve anlatabilmek demektir. Yani çat pat konuşarak derdini anlatmaya çalışmak için ter dökmekle İngilizce öğrenilmiş olmuyor. Sadece karşıdaki ile minimum seviyede anlaşabiliyor olmak oluyor.
Bu ve sonraki yazılarda ve videolarda (YouTube kanalında anlatımlı olarak mevcut) temelden başlayıp adım adım İngilizce’yi evde öğrenme yolunda çalışmalara başlayacağız hep beraber.
İlk adımımız doğru bir yöntemle başlamak; yani İngilizce Öğrenme’ye dinleme ve konuşma ile başlamak. Grameri ise çok sonralara bırakmak. Şöyle düşünün; 10 yaşındaki bir çocuk Türkçe konuşabiliyor ve anlayabiliyor, ancak 10 yaşında dilbilgisi öğrenmeye başlıyor okulda. Peki o yaşa kadar bir sıkıntısı var mı? Hayır. İnsanlarla rahat bir şekilde anlaşabiliyor. Dilbilgisini ise dilini daha da geliştirmek, ayrıntılarını öğrenmek için öğreniyor. Ama öncelikle ailesini dinliyor 2-3 yaşına kadar, sonra onları taklit ederek konuşmaya başlıyor. Hatta hepimizin bildiği gibi, çocuklar konuşmaya başlayınca artık susmaları için dua edip duruyoruz. Ama insan beyni buna programlıdır, dil öğrenmeye ve diğer insanlarla iletişim kurmaya ihtiyacı vardır. Bu konuşma sürecinde de beyin sürekli olarak yeni bilgiler ediniyor ve bunları, yanlış bilgiler ile değiştiriyor. Çocuk da sürekli kelime ve cümlelerini daha iyi hale getirerek daha güzel konuşmaya ve anlamaya başlıyor.
İşte biz de İngilizce öğrenirken tam olarak bu şekilde yol alacağız. Grameri unutup, dinlemeye ve sonrasında konuşmaya yöneleceğiz.
Yola çıkmamız gereken temel mantık tam olarak budur. Öncelikle dinleyeceğiz, İngilizce nedir, yapısı nasıldır, günlük yaşamda nasıl kullanılır hepsini izleyip, dinleyip göreceğiz. Genel olarak dilin mantığını kavradıktan sonra da artık yavaş yavaş taklit etmeye başlayacağız ve sonra diğer şeyler…
İşte bu bahsettiğim hususlarla İngilizce dilinin temeli hakkında bilgi sahibi olacağız. Onu sadece mecburen öğrenilmesi gereken bir materyal olarak değil de, koca bir dil olarak kabul edeceğiz. Emin olun sonrası ise çok daha kolay gelecektir.
Bu şekilde genel olarak dikkat edilmesi gereken şeyler, kullanılması gereken taktikleri irdeledikten, mantığını bir nebze olsun anladıktan sonra, neler yapabiliriz konularına da geçeceğim.
Bu hususla ilgili aklınıza takılan bir konu olursa, aşağıdaki mecralardan her zaman bana ulaşabilirsiniz.

