konuşarak ingilizce öğrenme

Sadece Konuşarak İngilizce Öğrenilir Mi?

 

Konuşarak ingilizce öğrenme en temel tekniklerden biridir ve belki de en mantıklısıdır. Bildiğiniz gibi çoğu eğitimimde, derslerimde ve videolarımda İngilizcenin en doğru öğrenme şeklinin konuşmaktan geçtiğini söylüyorum. Ve sürekli olarak konuşmanın önemini vurguluyorum. Tabi bunun yanında, dinleyerek, pratik yaparak vb. bilgiler de veriyorum fakat bazı arkadaşlar konuşmalarımdan biraz yanlış mana çıkarmaktalar. Bu sebeple konuyu biraz daha açmanın gerekli olduğunu düşündüm ve işte buradayım.

Bazı insanların düşüncesine göre, konuşmakla İngilizce tamamen çözülüyor ve biraz konuşma pratiği yapınca, “e tamam konuştum işte, ama daha öğrenemedik” şeklinde bir sitem içerisine giriyorlar. Konuşarak ingilizce öğrenme tabi ki en önemli öğrenme şeklidir. Peki acaba gerçekten mantık sadece konuşmak mıdır?

İngilizce Anlıyorum ama Konuşamıyorum! başlıklı yazı için tıklayın

Konuşarak ingilizce Öğrenme Yeterli Mi?

İngilizcede konuşmanın önemini tabi ki biliyoruz, zaten dediğim gibi ben de bunu sürekli olarak söylerim. Çünkü öğrendiğimiz bu İngilizce bir dildir. Bir dil yazarak, kelime ezberleyerek ya da sadece okuyarak öğrenilmez. Adı üstünde dildir, kitaptan falan değil de, tabi ki mantıken konuşarak öğrenilir. Ne kadar çok konuşur ve pratik yaparsanız, o kadar hızlı ve iyi öğrenirsiniz. Ve ingilizce konuşma da bu işin temelini oluşturmaktadır. Şimdi şöyle düşünün, İngilizce öğrenmeye başladınız, kelimeleri bir araya getirerek cümle kurabiliyorsunuz, kendinizi anlatabiliyorsunuz ve bir yabancı ile sohbet ediyorsunuz. Peki bu konuşmada sadece siz mi konuşacaksınız? Hayır tabi ki, karşınızdaki insan da konuşacak, dolayısı ile siz dinlemeyi ve anlamayı da bilmek zorundasınız, belki de hiç bu açıdan düşünmemiştiniz değil mi?

Bunun yanında size mail attıklarında sadece konuşmayı bilirken nasıl cevaplayacak veya anlayacaksınız? İşte tüm bu soruların bizi götürdüğü yer, İngilizcenin sadece bir kısmını öğrendiğimizde onu öğrenmiş olmuyoruz. Sadece kollarından birini bilmiş oluyoruz fakat tek kol ile sadece idare edebiliriz maalesef.

Peki mantıklı olan nedir?

Tamam nasıl yapılmaması gerektiğini öğrendik, nelerin yanlış olduğunu anladım, peki doğrusu nasıl olmalı, konuşarak ingilizce öğrenme her şeyi karşılıyor mu? Mantıklı olan öğrenme şekli adından da anlaşılacabileceği gibi dengeli öğrenmedir. Yani sadece konuşma ya da anlama üzerine yoğunlaşmak değil, konuşma, anlama, dinleme, telaffuz, yazma, dilbilgisi konularının hepsinin üzerine aynı oranda düşmektir. Mesela konuşma üzerine ne kadar eğiliyorsak, dinlemeye de o kadar vakit ve emek ayırmamız gerekiyor. Çünkü bu hususlardan biri bile eksik olduğunda aslında dil yarım kalmış oluyor. Sizi dinleyen ama cevap veremeyen birini düşünün, nasıl anlaşabilirsiniz kendisiyle? İşte tüm bu sebepleri de göz önünde bulundurarak İngilizce çalışırken dengeli çalışmanızı ısrarla tavsiye ediyorum. Eğer bu dengeyi nasıl kurarım diye düşünüyorsanız, aşağıdaki mecralardan bana ulaştığınızda size memnuniyetle yol gösteriririm.


 




 

 

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir