Erasmus Nedir?
Erasmus nedir? Nedir bu dillerde ola program? Özellikle son zamanlarda oldukça popüler olan ve öğrencilerin ilgisini oldukça fazla çeken ERASMUS hakkında, aklınızdaki Erasmus Programı Nedir? sorusunun cevabını bulmanız için size genel bilgiler derledim. Bu sayede program hakkında bilgiye sahip olabileceksiniz. Ayrıca öğrencilerimden de bol bol sorular aldığım için, bunları da cevabı olacaktır.
Öncelikle söylemem gereken şey bildiğim Erasmus Programının 2014’te sona ermiş olmasıdır. Hemen endişe etmeyin, sadece bu isimle sona erdi. Daha önce 5 farklı işbirliği programını kapsayan ERASMUS+ programına dahil oldu. Bu kültür ve eğitim programını Avrupa Komisyonu düzenlemekte ve desteklemektedir. Bu komisyon üniversitelere belli miktarlarda hibe desteği verir ve üniversiteler de bu desteği kullanarak program kapsamında öğrencilerin değişimini gerçekleştirir.
Erasmus Programının Amacı Nedir?
Bu programın temel amacı ise Avrupa’da yüksek öğrenimin kalitesini artırmaktır. Bundan sonra ise Avrupa içinde hareketliliği artırarak ülke gençlerinin birbirini tanımasıdır. Yani programın amaçları Avrupa topluluklarının birbirleri ile kaynaşmasıdır diyebiliriz. Bu kaynaşma sayesinde daha donanımlı ve birbirini tanıyan bireylerin yetişmesidir maksat.
Erasmus programı ne zaman başladı diye sorarsanız, 1987’den beri mevcuttur. Tabi bugünkü şeklini alması zaman almıştır. Programdan faydalanan öğrenci sayısı arttıkça, memnuniyet ve fayda artmış, farklı kültürler tanınmıştır. İki farklı dünyanın, medeniyetin içinde olan öğrencilerin birbirlerini tanıması ve öğrenmesi kadar güzel bir şey daha var mı? Bu zevki programa katılanlar en iyi anlayabilir, dolayısı ile Erasmus programına katılmak kesinlikle bir ayrıcalıktır.
İsmi Nereden Gelmiş?
Program, ismini Hümanizmin ünlü temsilcilerinden, Hollandalı bilim adamı Desiderus Erasmus‘dan almıştır. Hollandalı bilim adamı 1469-1536 yılları arasında yaşamıştır ve hümanizme oldukça fazla katkısı dokunmuştur. Tabi özellikle isminin verilmesinin sebebi ise, Erasmus’un en büyük amaçlarından biri olarak Avrupa’yı kültür, sanat ve bilim bakımından bir çatı altına toplama isteği ve bu konudaki çalışmalarıdır. Bu bilgi pek işinize yaramayacaktır ama yine de bir köşede bulunsun.
Erasmus Plus Hakkındaki Yanlışlar
Erasmus nedir sorusundan sonra sormamız gereken bir diğer soru da Erasmus ne değildir. Erasmus+ Programının tam olarak ne olduğundan bahsetmenin yanısıra, ne olmadığından da bahsetmek mantıklı olacaktır. Bu yanlışların en başında şu algı geliyor, “ben İngilizce öğrenmeye gidiyorum“. Ülkemizdeki İngilizce seviyesi malum, lütfen “herkes biliyor artık yaa” demeyin, çünkü 10 yıldır ben biliyorum şeklinde söylemlerde bulunup da gerçekten İngilizce bilen bir kişi bile tanımadım. Ama bu ayrı bir konu tabi. Erasmus Plus programının amaçlarını saydım ve bunlar arasında Türk öğrencilerin İngilizce öğrenmesi gibi bir madde bulunmuyor. Tabi ki sizi temel bazda idare edecek kadar bir dil eğitimi veriliyor üniversitelerde fakat bu gittiğiniz ülkenin dili oluyor. Bu yüzden amaç İngilizce öğrenmekse, yanlış yerdesiniz.
Bu bir gezi programı da değildir. Yani Avrupa Komisyonu size verdiği hibeyi gezmeniz için değil de, eğitim, kendinize ve gittiğiniz ülkeye bir şeyler katmanız içindir. Ama tabi hiç gezmeyin diyemem, sonuçta insan Avrupa’ya çıkınca bir kaç ülke gezip görmek istiyor.
Bunun yanında bu programı bir araştırma programı olarak da düşünemeyiz. Çünkü gidiş amacımız araştırma yapmaktan ziyade, farklı toplumlar hakkında tecrübeler edinerek yeni bakış açıları geliştirebilmek.
Daha Pratik Bilgiler
Şunu tekrar belirtmek istiyorum ki, Erasmus + dediğimiz program bir çok dalı içinde barındırıyor ama benim sizlere bilgi vereceğim kısmı, Üniversitelerarası Öğrenci Değişimi olan dalı. Öncelikle bu program bir dönemlik bir program. Bir önceki sene başvurunuzu yapıyorsunuz, sınav ve not ortalamanızla gitmeye hak kazanıyorsunuz. Tabi öyle her istediğiniz ülkeye gitme gibi bir durum yok. Bazı öğrencilerim bu şekilde heyecanla gelebiliyor, bu sebeple aydınlatmak istedim. Fakültenizin anlaşmış olduğu ülke/şehirdeki üniversitelere gidebiliyorsunuz.
Programa gitmeden önce size Avrupa Komisyonu tarafından da hibe veriliyor. Gitmeden önce paranızın %80’lik kısmını, dönüşte hiçbir şeyinizde sıkıntı yoksa geri kalan kısmını alıyorsunuz. Verilen hibe ise genellikle yeterli ama bazı ülkelerde masraflarınızın yarısına ancak yetebiliyor. Bu yüzden ülke seçerken bolca araştırın derim. Sonra ailenize fazlasıyla yüklenmeniz gerekebilir.
Bir dönem gidip, sonrasında ikinci döneme uzatma şansınız da bulunuyor. Ama şunu da göz önünde bulundurun, ikinci dönem için hibe garantisi yok. Yani çıkmama ihtimali de bulunuyor, çünkü bütçe yetişmeyebiliyor.
Hangi Ülkeler Var?
30’dan fazla Avrupa ülkesi bulunuyor. Aralarında ilginizi çekecek, gidip görmek istediğiniz bir ülke mutlaka vardır diye tahmin ediyorum. Ama dediğim gibi, siz çok isteseniz de fakülteniz anlaşmamış olabilir (eğer dekanlık ile aranız iyiyse, size özel anlaşma bile yaptırabilirsiniz, haberiniz olsun).
Tüm bunların yanında Erasmus ile ilgili sorularınız olursa, bildiğim kadarıyla seve seve yardımcı olurum. Bunun yanında YouTube sayfamda ve sitemde tüm ülkelerdeki Erasmus Programları hakkında bilgi alabileceğiniz bir video serisi oluşturma çalışmalarımda başladı.