9 Dil Bilen İnsan


Çok dil bilmek konusuna gelin bir göz atalım. Siz de televizyonda, internette, haberlerde görüp duymadınız mı 9-10-20 dil konuşan insanları? Polygot diyorlar kendilerine. Eminim duymuşsunuzdur. Ve bunları duyduğumuzda bir çoğumuz gıpta ile bakıyor ve hayret ediyoruz, “adamlar zeki yaa” deyip kapatıyoruz konuyu. Peki hiç düşündünüz mü, bir sürü insan bu kadar çok dili nasıl konuşabiliyor diye? Bence de zaten düşünmeyin, çünkü konuşamazlar. Yani en azından bu kadar çok insan konuşamaz.

çok dil bilmek

Çok Dil Bilmek Neden Mümkün Değil?

Öncelikle belirtmem gereken şey, bir dilin kısa sürede öğrenilmesinin çok çok zor olduğudur. Haberlerde duyduğumuz şekilde, o ülkeye gidip 3 ayda konuşmayı öğrendi geldi gibi. Bu dedikleri maalesef mümkün değildir. Keşke olsa istiyor insan ama olmuyor o işler öyle. Bir bu kadar kısa bir süre içerisinden konuşmak (eğer dahi değilseniz) mümkün değil, sadece insanlarla anlaşırsınız ama bu konuşuyor olduğunuz anlamına gelmiyor. Herhangi bir ülkede 1-2 ay kalsanız bile artık oradaki insanlarla nasıl anlaşabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Cümlelerin, kelimelerin kullanımına aşina olursunuz. Lakin birisi ile oturup derin bir muhabbete giremezsiniz, dolayısı ile bu yapmış olduğunuz fiil konuşmak değil anlaşmaktır.

İngilizce Kelime Haznesi Nasıl Artırılır?

Size gerçek hayattan şöyle bir örnek vereyim, bir arkadaşım Fransa’da yaklaşık 6 ay kadar kaldı ve çalıştı. Sonrasında buradaki işlerini halledip oraya yatırım yapmak üzere ülkesine döndü. Ve gelir gelmez burada Fransızca dersi verecek bir hoca bulmaya koyuldu. Bunun nedenini sorduğumda ise, “ben oradaki insanlarla anlaşabiliyorum, tamam sıkıntı yok ama aslında da ha Fransızca’nın nasıl bir dil yapısının olduğunu bile bilmiyorum, bunları öğrenmem gerekiyor” şeklinde cevap aldım. Bu ise karşılaştığım örneklerden sadece birisi.

Peki İnsanlar Nasıl Böyle Bir Şey İddia Edebiliyorlar?

Cevabı çok basit, öncelikle haber kanalları ve siteler böyle tatlı can alıcı haberleri seviyor. Ülkemizdeki insanların çok büyük bir bölümü, henüz İngilizce’yi bile konuşamazken, bazı kişilerin birden çok dili konuşabilmesi haliyle muazzam bir durum gibi geliyor. Hal böyle olunca da, çok ilgili gören bir konu oluyor.

Sonrasında ise sosyal ortamda ya da çevrenizde bunu iddia eden insanlara aksini nasıl ispat edebileceksiniz? Siz Portekizce bilmiyorken ona nasıl “sen aslında bilmiyorsun bak şöyle şöyle olur” diyebilirsiniz? Diyemezsiniz tabi ki. E hal böyle olunca da bu tür insanlar gittikçe çoğalıyor ve çoğu insan da hayran hayran bakıyor. Siz siz olun bu oyunlara gelmeyin, “hı hı anlıyorum” deyip geçin.

Peki Bu İmkansız Mı?

Hayır, tabi ki değil. Dünya üzerinde böyle insanlar çok var, ülkemizde de vardır muhakkak. Ama sayıları gerçekten çok az. Yani amcanızın kızının dediği gibi her köşebaşında bir tane yok. Demek istediğim, çevrenizde bu insanlardan olması çok düşük ihtimal. İşte çok dil bilmek dediğimiz aslında budur, benden söylemesi.


 




 

 

Share this content: