Türkiye’de Neden İngilizce Öğrenemiyoruz?

Bu çok kapsamlı olan “Neden İngilizce Öğrenemiyoruz” sorusunu şöyle biraz irdeleyelim istersen seninle.  Bu soru ingilizce için uzun yılllardır soruluyor ve cevabını tam anlamıyla verebilen maalesef yok, vermeye çalışanlar ise aynı yanlış şeyleri papağan gibi tekrar edip duruyor maalesef. Bu sebeple ben de bu konuda tecrübelerime ve bilgilerime dayanarak sana biraz bilgi vermek istiyorum, ki bir şeyler artık daha anlaşılır olsun.

neden ingilizce öğrenemiyoruz

Sorunun cevaplarından en temelini basit şekilde şöyle vereyim; “Gramer”. Evet kesinlikle doğru duydun. Ülkemizdeki yabancı dil eğitim sisteminin neredeyse tamamının dayandığı gramerdir cevap. Dilbilgisi olarak çevirebileceğimiz gramer, aslında bir dilde öğrenilmesi gereken şeyler sıraya koyulduğunda 3. veya 4. sıradadır. Çünkü gramer, bir dili ileri seviye konuşmak için kullanılır, çünkü o dilin incelikleridir. Hal böyle olunca, sonra öğrenilmesi gereken şey en önce öğrenilmeye çalışılırsa, maalesef ülkemizdeki gibi saçma sapan sonuçlarla karşılaşıyoruz. Bu koşullarda ise öğrenciler belli bir yaşa geldiklerinde karamsarlığa kapılıyor, ben neden öğrenemedim diyor. Halbuki çok yadırgamasına gerek yok, çünkü İngilizce eğitim sistemi sebebiyle tüm diğer öğrenciler de her ne kadar istemesek de aynı durumda. Gramer sorununu genel olarak anladık diye düşünüyorum, şimdi bir diğer soruna geçelim.

Peki gerçekte gramer nedir, ne işe yarar? Okumak için dokunun

Neden Öğrenilmiyor?

İngilizce neden öğrenilmiyor sorusunun bir diğer cevabı ise sürekli aynı şeylerin öğretiliyor olması. Taa ilkokulda başlıyoruz bu dili öğrenmeye, konumuz am, is, are. Sonra ortaokulda tekrar başlıyoruz, konu yine aynı. Üniversite, yine aynı. İnsan doğal olarak şunu düşünüyor, madem İngilizce öğrenme ile ilgili her ne kadar yanlış da olsa gramer öğreniyoruz, bari onu biraz öğrenelim. Ama gelin görün ki o da yok. Tabi sürekli aynı şeyleri öğrenmemizin altında da öğrendiğimiz konuları anlamamamız yatıyor aslında. Sadece bu değil tabi ki sorun, aynı zamanda İngilizce eğitim sistemindeki çoğunluk İngilizce öğretmenlerinin fazlasıyla yetersiz olması da çok büyük bir neden. İnsan sevmediği bir şeyi öğretmekten keyif almazsa, onu geliştirmek için asla çaba sarfetmez.

Şahsım adına söylemek gerekirse, sürekli yenilikler yapma çabası içinde olmamın sebebi de burada yatmaktadır. Ben İngilizce’yi ve onu öğretmeyi seviyorum. İşte bu da hem işimden zevk almama, hem de kaliteli bir eğitim vermeme ve bu alanda sürekli ilerlememe sebep oluyor.

burhan eren yazı

Ciddiye Almama Sorunu

İngilizce öğrenme ile aramızdaki bir diğer sıkıntımız ise öğrenciler, öğretmenler ve iş dünyasının İngilizce’yi yeteri kadar ciddiye almamasıdır. Yabancı dil öğretmenlerini çoğunlukla dersi gereksiz gördüğünden, hemen bitirsek de gitsek mantığında, çünkü verebilecekleri bir şey yok ve öğrencilerin de öğrenmeye hevesi yok. Hatta dersi film izleyerek geçirmek gibi çok kolay bir yöntem de var, eminim bu konu sana da çok tanıdık gelmiştir. Hem kendilerini yormuyorlar, hem de öğrenciler bayılıyor olsa da bu aslında İngilizce öğrenme teknikleri açısından düşünüldüğünde gayet yanlış bir uygulamadır.  Öğrenciler açısından bakarsak zaten maalesef çoğumuzun bir şeyler öğrenme gibi bir niyeti yok, haliyle öğretmenlerin de ciddiye almadığı bir dersi öğrencilerin ciddiye alması maalesef beklenemez. Bu yüzden öğrenciler de dersi, boş ders, bitse de gitsek dersi olarak görüyor, zaten bir şey öğrenilmediği için de yıl sonu iyi bir not ile karşılaşıyor.

neden ingilizce öğrenemiyoruz 2

İşte tüm bu aksaklıkları gördükten sonra kendine sorduğun, neden İngilizce öğrenemiyoruz soruna umarım biraz cevap verebilmişimdir.  Bu konu üzerine düşünüp, dil eğitimi konusunda adım atmak için geç kalmamalısın. Öncelikle kendine “neden İngilizce konuşamıyoruz, yabancı dil öğrenemiyoruz” sorusunu sorup, sonrasında ise çözümler aramalısın. Çünkü eğitim ve kariyer birbirlerini destekler, özellikle İngilizce eğitimi ne kadar iyi ise, iş hayatında o kadar çok artın var demektir.

Atacağın adımlar konusunda bir fikrin yoksa, aşağıdaki kanallardan bana ulaşıp, ücretsiz destek alabilirsin.

 




 

 

 

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir