Evde İngilizce Öğrenme Teknikleri 03 -Okuma
Evde İngilizce Öğrenme Teknikleri 03 | Okuma
Üçüncü bölümümüzde birazcık “okuma” üzerine konuşacağız. Çünkü bildiğiniz gibi bir şeyler okumak sadece bir dil öğrenmek için değil, her şey için faydalı bir aktivitedir. Dolayısı ile İngilizce öğreniminde de oldukça işimize yarıyor.
İngilizce kitap, hikaye, makale vs. okumak bizim için bir alışkanlık haline gelmesi gereken bir pratiktir. Ama bu konuda ilk dikkat etmemiz gereken husus, basit bir dilinin olmasıdır. Yani ağır bir romanı alıp okuduğunuzda size pek bir şey katmayacaktır. Bu sebeple okuyacağınız kitap/hikayelerin vs. özellikle oldukça basit olmasına dikkat edin. Çünkü okuma yapmanızın en büyük sebebi cümle yapısını, kelimelerin kullanıldığı yerleri görmeniz ve bunların aklınıza kazınmasıdır. İlk başlarda kolay cümleler çok daha rahat bir şekilde yer edecektir.
Mümkünse okuyacağınız kitabı internet üzerinden pdf vb. formatlar şeklinde bulun. Dilleri orijinleri ise mutlaka Amerika olsun. Size tavsiyem kesinlikle herhangi bir kitapçıya gidip hikaye falan almayın. Çünkü ülkemizde bulunan çoğu kitap Türkçe mantığı ile yazılmaktadır. Ya da hikaye önce Türkçe yazılığ sonrasında İngilizce’ye çevirlmektedir. Bu şekilde yapıldığında cümle yapıları yetersiz ve çoğunlukla mantıksız olmaktadır. İşte bu yüzden internetten indirmeniz daha faydalı olacaktır. Ayrıca indirdikten sonra da mümkünse onları bir çık olarak elinize alıp bu şekilde okuyun. Bilmedğiniz ya da emin olmadığınız kelime veya kelime gruplarının da altlarını çizip sonrasında kontrol edebilirsiniz.
İngilizce bir şeyler okumaya başladığınızda dikkat etmeniz gereken bir diğer konu ise okurken kesinlikle çeviri yapmamanızdır. Biz bu seride sıfırdan başlayıp İngilizce öğrenmeye çalışıyoruz. Dolayısı ile süper bir seviyede değiliz. Bu seviyede ise çeviri yapmamız bize hiçbir şey katmayacaktır. Okurken sadece telaffuzuna ve güzel okumaya odaklanmanız yeterlidir. Tabi ki okurken içinizden değil de sesli bir şekilde okumanız da önemlidir. Çünkü kulak aşinalığı dediğimiz olaydan verim alabilmeniz için okuduğunuz şeyleri duymanız da gerekmektedir.
Şimdi farz ediyorum bir hikaye kitabını okudunuz ve kitap bitti. Şimdi yapacağınız şey ise aynı hikayeyi en azından 10 defa daha okumanız. Çünkü hikaye içindeki cümle yapılarının aklınızda yer etmesi için tekrar oldukça önemlidir. Bu durumda şöyle yapabilirsiniz; hikayenin 1 sayfasını sabah-öğle-akşam birer defa okursanız çok iyi olacaktır. Bu şekilde İngilizce’yi hayatınıza uzunca bir süre katarsanız, konuşmaya başladığınızda ne kadar faydalı olduğunu kesinlikle göreceksiniz. Hadi o zaman hiç vakit kaybetmeden hemen başlayın!
Okuma ile ilgili aklınıza takılan sorular olduğunda, aşağıdaki mecralardan bana ulaşabilirsiniz.